Spar 25-50% på alle varer
Bliver ikke billigere Black Friday

Søg her...

Kurv
Kurv

7 tips til det perfekte jakkesæt

Model i blåt Lindbergh Technical Suit
Model i blåt Lindbergh Technical Suit

Er du i tvivl om, hvilket jakkesæt passer dig bedst? Med denne guide vil vi hjælpe dig til at opnå det perfekte fit. Det kræver dog, at 7 vigtige detaljer er på plads. Vidste du f.eks. at skuldrene er det vigtigste punkt overhovedet for at opnå det perfekte fit? Læs mere om dette i Tip 3. Lad os komme i gang.

Model i brunt Lindbergh jakkesæt

Det ”perfekte” fit eller den gode pasform?

Man kan allerede på lang afstand se, når et jakkesæt ikke sidder godt. Der er meget der kan gå galt.

Men en god tommelfingerregel lyder, at det først og fremmest skal føles behageligt at gå i. Det er dog ikke ensbetydende med, at det sidder godt.

Her er et godt billede af, når vi tænker god pasform kontra en mindre god pasform:

Du kan have det nok så behageligt, men du får ikke helt den rigtige gennemslagskraft eller autoritet ved at have et lidt løsthængende jakkesæt (Donald Trumps jakkesæt er et godt udtryk for dette).

Tip 1 - Bagdelen skal se ud som et nystrøget lagen

Bagdelen af dine bukser skal ligge som et nystrøget lagen ned over din bagdel. Det betyder at dine bukser ligger let på dit undertøj – uden at trække eller hive i dine lår.

Du spotter en dårlig pasform i spejlet, hvis der f.eks. opstår lodrette krøller oppe under bagdelen, fordi dine bukser sidder for tæt. Og omvendt hvis dine bukser sidder for løst, opstår der uregelmæssigheder længere nede af lårene i form af U-formede poser el. lign.

En skrædder kan inddrage noget af stoffet, der hænger løst, uden det store besvær, men der er selvfølgelig grænser. Hvis bagdelen var alt for løs til at begynde med, skaber det nogle komplikationer. Lommerne kan blive trukket for meget tilbage ved det, og det vil hverken se godt ud eller være særligt praktisk.

Tætsiddende bukser har logisk set ikke særlig meget stof at gøre med, de vil derfor være nærmest umulige at sy til. Køb derfor hellere løsere bukser end for tætsiddende. Se vores udvalg af habitbukser her.

Tip 2 - Buksebenene skal ligge lige på skoen

Der opstår en naturlig stopklods for bukserne, når de rammer skoene. Skoene stopper bukserne fra at strække sig ud i fuld længde.

Denne lille, men vigtige, detalje, der helst skal være her, er ikke meget mere end et lille smilehul mellem buksen og skoen. Den skal altså hvile på toppen af skoen – uden at være mere end det! Buksebenet kan både falde lidt længere nede mod hælen eller bare være vandret over skoen.

Justeringer på buksebenet er den letteste justering at foretage efter køb. Mange sælger også bukser til jakkesæt, uden at de er syet op, fordi de forventer, at køberen vil tage bukserne med til en skrædder.

Tip 3 - Skuldrene

akkesættets skuldre skal ligge fladt på skuldrene. Sømmen på skuldrene skal følge kroppen og knoglen nedenunder. Jakkesættets ærme møder altså skulderen, der hvor kroppens arm møder dens skulder.

Hvis dette ikke er opfyldt, og jakkesættets søm er blevet for lang, vil det hænge og dingle ned langs armen på de øvre bicepsmuskler. Omvendt kan skulderen også blive for kort og ende helt oppe på skulder knoglen. Begge disse udfald skaber en bølge effekt, hvor krøller eller sammentrukne steder vil forekomme på jakkesættet. Det skal vi helst undgå.

Skuldrene er det sværeste at rette til på jakkesættet, efter det er blevet købt. De er en stor del af hele din kropsholdning, og afhænger derfor er mange faktorer. Vi foreslår, at du kigger nøje på dem, inden du køber dit jakkesæt. Se vores udvalg af habitjakker her.

Tip 4 - Jakkelukningen skal kunne lukkes med én knap

Et nyt jakkesæt skal altid prøves stående og skal altid kunne lukkes med en knap, når du står op.

Det betyder også, at hvis din jakke har 3 knapper, skal du stadig kun lukke én af knapperne. Du gør dette, fordi du gerne vil se, om de to sider af jakken mødes på en naturlig måde. Hænger siderne for langt fremme er den for løs eller flagrer kanterne af jakkerne ud som et skørt er det for stramt.

Én ting er derfor sikker – knappen skal kunne lukke uden besvær. Der skal heller ikke opstå nogle krøller fra knappelukningen. En lille åbning for neden af jakken er i orden, men de to halvdele skal ikke strække sig så meget fra hinanden, så de nærmest danner en trekant over buksekanten. Ideelt skal du ikke kunne se noget af skjorten eller trøjen indenunder.

Det ikke svært at justere på jakkens lænd, men det har sine begrænsninger. Hvis jakkelukningen ser dårlig lige fra da du købte den, har det formentlig med noget andet end lænden at gøre. Du burde i sådanne tilfælde kigge på en anden jakke, end den du har. 

Tip 5 - Ærmelængden afhænger af skjorten

En god gammeldags tommelfingerregel lyder, at forholdet mellem jakkemanchet og skjortemanchet skal være 1-1½cm. Det betyder, at man kan vise op til 1½cm af skjorten under jakkens ærme.

Når det er sagt, så er det bare en generel guideline og der er ikke nogen, der går og måler på dine ærmer, mens du bærer din skjorte. Hvad du derimod skal være opmærksom på, er, at jakken ikke sidder fuldstændig over skjortemanchettens søm – så er den for kort.

Omvendt, hvis jakkens ærme dækker manchetten fuldstændigt, er den for lang. Der skal være et lille ”bånd” af skjortemanchetten synligt.

De fleste mænd ender med at have jakkeærmerne omkring den store håndledsknogle. De fleste arme er dog forskellige, og det er også meget nemt at få det rettet hos en skrædder. Få den bedste ærmelængde som muligt, få det derefter justeret til, hvis du opdager nogle uregelmæssigheder.

Tip 6 - Jakkelængden er vigtigere, end de fleste tror

En god jakke til et jakkesæt burde falde bag taljen og lidt forbi det punkt, hvor bagdelens kurve er begyndt. Et idéelt fit vil således være, at jakken dækker området ned til, hvor bagdelen kurver indad.

Hænderne er også en god målestok og det derfor vigtigt at have armene i en naturlig position, når du prøver dit jakkesæt. Sømmen eller slutningen af jakken skal ramme lige omkring midten af hånden – lige på eller forbi, hvor dine fingre møder håndfladen.

Hvis sømmen af jakken sidder ovenpå bagdelen med et lille strit eller lign., så er den for kort. Hvis den falder helt forbi bagdelen og ned, er den for lang. En for lang jakke kan selvfølgelig blive justeret opad uden de store problemer, men hvis du går for højt op, kan lommerne godt komme ude af proportion med resten af jakken.

Tip 7 - Nakken på jakken skal hvile på din skjorte

Det er nemt at identificere en veltilpas jakke fra en jakke med en dårlig pasform. Det kan dog blive svært at identificere, hvad den dårlige pasform skyldes.

Din jakkes nakke skal hvile mod skjortens nakke, som igen skal hvile på din egen nakke. De skal have en blid berøringsflade med hinanden, uden at efterlade for store mellemrum.

Hvis nakken på jakken er for løs, er det nemt at iagttage, fordi der vil være et mellemrum tilbage mod nakken.

En for stram nakke er lidt sværere at få øje på, da det alt sammen ligger omme i ryggen, og du vil derfor have svært ved at se det direkte i spejlet. Vend dig fra side til side og læg mærke til, hvordan den folder bag ved nakken. Den vil i øvrigt også krølle skjorten indenunder, fordi den prøver at rette sig til din krop, og det går ud over skjorten.

En dårlig pasform kan her skyldes, at nakkestørrelse er den gale til dig, men det er ofte resultatet af flere faktorer: at dine skuldrer på jakken ikke passer dig, ryggen er for smal elle lille eller jakken simpelthen er konstrueret med et større hæld fremad eller bagud – i forhold til din neutrale holdning.

Alt dette koster en del penge og tid at få justeret, så det bedst at have det fuldstændig i orden, inden du køber jakkesættet.

Mangler du den perfekte skjorte til jakkesættet? Se vores store udvalg af eksklusive skjorter her.

Skal du bruge et jakkesæt til brylluppet?

Læs voresguide til det perfekte jakkesæt til brylluppet

Model i sort Lindbergh jakkesæt

Hvordan finder man det perfekte fit?

De samme regler for jakkesættets perfekte fit gælder også for blazeren. Nogle foretrækker dog blazere, der er lidt løsere og bredere med lidt mere længde på. Der er som sådan ikke nogle særlige regler. Du skal dog huske, at armlængden er vigtig. De fleste mænd ender med at have jakkeærmer, som går omkring den store håndledsknogle, og det er for langt. Den gode tommelfingerregel for armlængden for blazeren er, at forholdet mellem jakkens manchet og skjortemanchet skal være 1-1½ cm, hvis du har skjorte på.

Først og fremmest skal du følge dig godt tilpas i din blazer. Det kommer især til udtryk, når du skal finde ud af, hvad der passer godt sammen med din blazer - hvilket vi skal kigge på i det næste afsnit.

Hvad skal du kombinere din blazer med?

Du skal finde den rigtige kombination til din blazer, hvilket kan være uoverskueligt i længden, hvis du først begynder at undersøge alle de muligheder, der er. Hvilke bukser passer til din blazer? Skal du have slips eller vest til din blazer?

Du skal, som vi nævnte i forrige afsnit, finde ud af, hvad du føler dig godt tilpas i, og hvad der lige netop sidder godt på dig. Mange foretrækker nogle bestemte farver eller mønstre sammen med deres blazer, mens andre lader sig overraske. Vi giver nogle eksempler på, hvad du kunne kombinere din blazer med og skabe det helt rigtige casual blazer look.

Chinos-bukser til blazeren

Chinos-bukserne i farven khaki skaber en perfekt kontrast til en navyblå blazer. Ethvert slags snit i blazeren dur, når du skal kombinere den med chinos. Prøv også mange forskellige farver chinos som: grøn, gul eller rød. Alt passer sammen med en navyblå blazer.

Jeans til blazere

Der mange, der kombinerer deres blazer med jeans. Det går helt fint. Prøv det sammen med et par sejlersko og en nedknappet oxford-skjorte. Det er især godt til afslappede lejligheder, som på kontoret, derhjemme eller i offentligheden.

Undgå at kombinere din blazer med dette

Sort på sort

Det kommer til at se ud som om, du skal til begravelse. Samtidig kommer blazerens business-causal look slet ikke i spil, hvis underdelen har samme sorte farve.

Tag ikke en T-shirt eller poloshirt indenunder din blazer

Det er bedst med en længere trøje indenunder din blazer. Hvis du endelig skal have en T-shirt eller poloshirt indenunder, så lad vær med at kombinér det med en blazer. Der er både en sommerjakke og forårsjakker bedre til det.

Undgå sorte bukser til navyblå

Sorte bukser er forbeholdt jakkesættet. Du skal kigge efter en habitjakke i stedet, hvis du skal have sorte bukser, der skal matche din lidt mere formelle navyblå jakke.

3 gode bud på blazere

#1: Navyblå blazer fra Lindbergh

Denne navyblå blazer fra Lindbergh er den klassiske farve på en blazer. Den har en moderne feature i form af stretch stof - det giver dig en større fleksibilitet og bevægelsesmulighed. Den lukkes med to knapper og har to lommer foran samt en enkelt brystlomme på venstre side til f.eks. et lommetørklæde el. lign. Derudover har blazeren tre inderlommer, der giver dig rig mulighed til at gemme på taler, pung, cigaretter etc. Yderligere med en ensfarvet blazer, ville det ikke skade med en nedtonet farvet skjorte med mønster.

Model i blåt LIndbergh jakkesæt

#2: Ternet blazer fra Lindbergh

Den ternede blazer er lidt den frække dreng i klassen. De klassiske blazere er kendt ved ensfarvede farver og tykke vertikale striber. Den ternede blazer går altså imod denne klassiske tendens. Så køb denne lyse, ternede blazer, hvis du vil skille dig ud fra mængde. Tag gerne et par jeans på, nogle matchende sko og en skjorte, som ovenstående billede viser.

Model i ternet blazer fra Lindbergh

#3: Grå blazer fra Lindbergh

Denne grå blazer er det sikre valg. Den giver et formelt look uden at være prangende. Du kan nemt kombinere den med forskellige slags chinos-bukser i mange forskellige farver sammen med en hvid skjorte. Det får dig til at se både sofistikeret ud og samtidig kende farvepalettens mange muligheder.

Model i gråt Lindbergh jakkesæt